uken
Home / Новини / Поради американських медіаменеджерів українським колегам

Поради американських медіаменеджерів українським колегам

Вже зовсім скоро стартує триденна медіашкола, яку щороку організує в Києві Асоціація «Новомедіа» і MEDIAlliance International. 30-31 березня і 1 квітня досвідчені фахівці і викладачі з США і України проведуть інтенсивне навчання за кількома напрямками: телевиробництво, радіомовлення, соціальні мережі і робота прес-центру. У програмі курсу загальні лекції, практичні заняття та індивідуальні консультації спікерів. Пропонуємо почитати репортаж Ольги Рибачук, про що говорили на минулорічній медіашколі, та встигнути зареєструватись до 20 березня!

mediashkola

 

Кінець травня позначився для українських медіапрацівників неабиякою подією. Досвідчені метри американського християнського бродкастингу – Рональд Харіс, Стен Джетер, Курт Мензел, Марк Хентджес – прочитали в Києві курс семінарів «Телевиробництво і медіаменеджмент». Організували дводенне навчання Асоціація християнських журналістів «Новомедіа» та MEDIAlliance International.

У своєрідному протистоянні світських та релігійних ЗМІ інколи ми самі починаємо заздалегідь виправдовувати програш християнського контенту. Тим більше, що постхристиянське суспільство (коли Євангельську Вістку вже чули – і не прийняли) ніби має щеплення проти релігійної тематики: дякую, не треба. Але чи все так погано насправді? Технологіями досягнення успіху та позитивними прикладами з усього світу ділились американські спікери з близько 40 колегами з різних міст України. Якщо розказати про це кількома словами, то вчились мислити по-новому, створювати якісні унікальні матеріали, планувати розвиток організації або медіапроекту та в усьому прагнути досконалості.

Сіячі

В англомовному світі є такий термін «broadcasting», що охоплює теле- та радіомовлення. Виявляється, він має сільськогосподарське походження. Памʼятаєте ту притчу, де Христос розповідав про насіння, яке падає на різну землю і в залежності від того зростає або гине? Коли ми хочемо посадити рослину, ми беремо насіння і кладемо його в ямку у землю. Але уявімо, що потрібно засіяти ціле поле. Це довго, тож вимагає зовсім іншого підходу. Ісус Христос вчив, як це робити: взяти повну жменю насіння і засіяти (cast) широкий простір (broad). Медіа – це інструмент, який Бог дав нам, аби ми Його Істину (насіння) могли засіяти (broadcasting).

Рон Харіс займається медіаслужінням вже півстоліття. Техасець каже, що багато що змінилося за цей час, проте можливості залишилися такі ж, як і в біблійні часи. Наше завдання – взяти Божу правду і передати тим, хто хоче це почути. Проте сучасні люди мають доступ до Слова Божого. Тож питання не лише у тому, аби просто побачити чи почути це, але й узяти Його в центр свого серця, щоби усе життя перемінилося. «Сьогодні ми тут, аби допомогти вам зробити те, що просить Господь. Як перекласти послання Бога на мову, зрозумілу для людей, які Його не знають», – сказав Рональд перед початком курсу.

Навіть Десять Заповідей, вирізьблені на скрижалях – це перша версія камʼяного планшету, жартує спікер. Проте саме таку тенологію Бог обрав, аби закарбувати Свою Істину. Або згадаймо пророка Авакума, який сказав Богу: я стоятиму на сторожі і чекатиму від Тебе відповіді. І що Господь сказав? Запиши Моє видіння! Тобто, повідомлення, меседж. В той час це були глиняні таблички, які Бог попросив розмістити на базарі (не в церкві!) – в людному місці, як бігборди сьогодні. Тож ми маємо узяти контроль над медіа в імʼя Бога, навчитись використовувати сучасні інструменти і зробити послання Боже простим, аби люди змогли його зрозуміти. Також потрібно доносити не лише те, що Він сказав, але й що означють Його слова.

Унікальний контент

Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа», нагадав ключові слова, навколо яких цього року зосереджена увага колег його організації: посвятасолідарністьмедіавиробництво. І якщо із солідарністю в українських колег все добре, а медіавиробництву можна навчитись, то посвяти, на погляд Руслана, не вистачає нашим журналістам.

Є певна спокуса для медіапрацівників виправдовувати, що їх мало дивляться/слухають/читають тим, що вони роблять християнські проекти. Насправді низький резонанс означає, що вони роблять це погано і нецікаво! – переконаний Руслан. Адже є успішні приклади. Люди будуть дивитись те, що цікаво. Так, тема ускладнює роботу, проте це не головне. За Христом ходили натовпи, за фарісеями – одиниці. Якщо виробляти медіаконтент нового типу (не просто новий контент) (можна дати лінк на інтервʼю з Русланом), то християни запропонують щось таке, чого не знають люди цього світу. Не варто звинувачувати тему. Це виклик, проте унікальний зміст нашого посилу (нехай це й накладає певні морально-етичні обмеження) є нашою конкурентною перевагою.

Війна історій

Стен Джетер, старший продюсер телеканалу CBN News, переконаний, що світ найбільш за все потребує християнських новин (Пс 95:3). Бо ж секулярні ЗМІ пропонують викривлену картину: не помічають дії Бога, зосереджуються на негативі, упереджено висвітлюють релігійні події. Натомість у світі відбувається багато хорошого і це дає людям надію!

Ще в Едемі розігралися дві історії – Бога та диявола. Боротьба правди і кривди, добра і зла. З тих пір вони весь час воюють, а сьогоднішні дієписи – це лише відголоски. Як журналісти, ми пишемо або диявольську історію, або Божу. Ми, християни, розповідаємо маленькі історії, які вписуються в велику Божу історію.

Платон казав, що ті, хто розповідають історії, керують суспільством. Стен доповнює думку філософа: ті, хто будуть розповідати найкращі історії, управлятимуть майбутнім. Адже дієпис – це інструмент, який змінює людську поведінку і розум.

Ця битва історій точиться у великому інформаційному галасі. ЗМІ нагадують базар із безліччю пропозицій. Як комунікатори можуть бути почутими? Найперв, треба робити свій дієпис наочним, нехай він промовляє сам за себе. І взяти до уваги: факти забуваються, емоції – ні.

Стен Джетер пропонує скористатися чотирьома складниками при створенні історії:

  • Агов! (мені потрібна твоя увага! – зацікавити аудиторію з перших секунд)
  • Ти! (зрозуміти причину, чому історія буде цікавою для аудиторії)
  • Дивись! (дати два-три факти, невідомих для аудиторії)
  • Ну й що? (подумати, що ця історія насправді означає для аудиторії).

Медійщики можуть змінювати світогляд людей (Мт 5:16). Стен пропонує висвітлювати новини у трьох напрямах: про добрі справи, про євангелізацію і про переслідування християн. Це допоможе дотримуватись балансу зі світськими ЗМІ, допомагати «узнавати часи» і давати аудиторії надію. «Християнським медіаворкерам дуже допомагає те, що вони стоять на фундаменті істини, – вважає Стен Джетер. – Коли люди чують наші історії, серце і дух аудиторії реагує».

Спікер порадив розвивати у себе мистецтво розповідати історії. Тренувати ухо. Досліджувати свою аудиторію і знати наявне технічне обладнання. Дивитись новини і не перетворюватись на циників, знімаючи новини. «Ніколи не втрачайте вашу участь до іншіх чи вашу віру в Бога», – застеріг він.

Бренд і позіціювання

Рон Харіс порадив медіаменеджерам не нехтувати розробкою бренду, логотипу і позіціювання служіння, адже бренд – це ваша репутація. Так, християни не мислять у термінах суперництва, проте кожна церква має свої відмінності, сильні сторони, на яких можна сконцентруватися (наприклад, чоловіче служіння) – і бренд допоможе виокремити це з-серед інших пропозицій.

В позіціюванні бренд – це ідентифікатор (зайняти риночну нішу) та інструмент маркетинга (створити у споживачів відмінні враження у порівнянні з іншими пропозиціями).

Техасець Рональд Харіс навів приклад рекламної кампанії християнського радіо, на якому він працює. Менеджери зосередились на ранковому етері і розмістили слоган You wish morning will twice a day (Вам захочеться, щоб утро було двічі на день) на бігбордах вздовж швидкісних автомобільних доріг у Даласі. Лише 5 секунд на сприйняття! Але результати показали ефективність такого позіціювання. І вони не вказували, що це – християнське радіо. Адже немає такої радіочастоти – християнської! І серед багатьох радіостанцій ти обираєш якісну, цікаву. Чому християнські стандарти мають бути нижче, ніж світські?! Потрібно перейматись не тим, що секулярні ЗМІ думають про нас, а високими стандартами своєї праці, памʼятаючи, навіщо ми робимо нашу роботу.

Спікер запропонував такі кроки у позіціюванні (методологію запозичено з бізнесу, проте можна застосовувати до медіаслужіння):

  1. Визначити конкурентів.
  2. Зрозуміти конкурентів.
  3. Записати нашу власну позицію (хто ми, для чого).
  4. Порівняти нашу позицію і позицію конкурентів.
  5. Випрацьовувати і розвивати позицію, що базується на цінностях, яка відрізняється від позицій інших.
  6. Створити слоган, який допоможе позіціонувати ваш бренд.

Деякі християни можуть упереджено ставитись до того, що церкві або служінню потрібно створювати свій PR-образ. Але навіть якщо ви його не створюєте самі, люди все одно створюють вам цей образ. Тож потрібно передати людям, що вони мають думати про вас – не фальшивий образ, а те, якими ми є або працюємо, щоби такими стати. В християнському позіціонуванні неприпустимо обманювати аудиторію.

Лідерство в режимі 911

Курт Мензел, провідний спеціаліст з питань лідерства й управління згідно біблійних принципів, переконаний, що в медіаменеджменті потрібні справжні лідери, які жертвують своє життя за інших, як це зробив Ісус Христос. Власне, ця модель лідерства є в Біблії (Фил 1:9-11).

Є чотири розуміння лідерства:

  1. знати, що робити, аби любов зростала
  2. думати, як правильно поступити
  3. діяти згідно вашому рішенню в правильному напрямку
  4. отримувати правильні результати (плоди)

Щоби стати сильним лідером, вважає Курт, потрібно поглиблювати свої відносини з Ісусом Христом. Важливо кожного дня присвячувати Йому час. Чи є у вас щоденний час тиші і читання Біблії? Тоді лідер стоїть на фундаменті віри й розуміє, що потрібно робити.

Спікер дав учасникам семінара кілька порад:

  1. Чи говорить з вами Бог? Поміщає щось у ваше серце? Як лідер ви отримуєте це в молитві, у вивченні Біблії через Духа Святого. Найбільша проблема – ви не слухаєте, недостатньо прислухаєтеся. А у Бога є відповіді!
  2. Чи є у вас бачення для свого життя? (бажано записати це від руки). Бачення дає напрям, куди ми рухаємося, а набір цінностей розʼяснює, навіщо нам туди.
  3. Читайте добрі книги.
  4. Ведіть щоденник – ці роздуми стануть Божим одкровінням у вашому житті. І це добрий спадок, який ви передасте вашим дітям і внукам!

Підставою лідерства є віра (спілкування з Богом, читання Біблії) та любов як правильний мотив (1Кор13:4-8).

Стен Джетер зазначив, що потрібно стати на коліна і просити Бога, аби Він дав нам стратегію. І вона може кардинально відрізнятися від усього, до чого ми звикли.

«Якщо ваше серце на правильному місці, ви будуєте відносини з Ісусом Христом, то повірте, молоді люди, Бог дасть вам дивовижні рішення й відповіді! – запевнив Курт Мензел аудиторію. – Бог дав вам усі здатності і можливості. Окрім того, під час духовного спасіння ви також отримали дари Святого Духа. Прийміть свій духовний дар! Шукайте розуміння цього дара. Бог хоче, аби ви це використовували!»

Новини і соціальні медіа

Стен Джетер порадив активно застосовувати соцмедіа для журналістики. Мобільність змінює все. Ми носимо комʼютер в нашій кишені, створюємо новини прямо з місця подій (instant news) та споживаємо інформацію будь-де. Мобільна аудиторія тепер контролює: що вони хочуть, коли, де вони знаходяться зі своїми пристроями та бажають бути інтерактивними.

Це вимагає від нас змінити лад мислення. Є тренд у досягненні аудиторії через мобільні пристрої, а не радіо чи ТБ, тож потрібно створювати відповідний контент. Від репортера очікується, що він буде весь час на звʼязку з аудиторією, спілкуватись, підтримувати бесіду.

В соцмережах добре те, що аудиторія сама допомагає розповсюджувати новини. Тож наша мета – створювати такий контент, яким користувачі захочуть поділитися.

Спікер виділив такі тренди:

  • контент, який підходить до екранів мобільних пристроїв
  • упирання на графіку, картинки
  • взаємодія з аудиторією (фідбек, опитування, конкурси тощо)

Очевидно, що роль громадянської журналістики (кожен з мобільним пристроєм та доступом в Інтернет може бути репортером) в епоху соцмедіа зростає. Чому ж церкви в Україні не займаються підготовкою вірян, які б ставали до лав соцмедійних активістів і в тому числі євангелізували через Інтернет? –звернувся Стен Джетер до присутніх.

Нам потрібні талановиті комунікатори і підтримка усіма християнами, потрібна медіакоманда у кожній церкві. Коли є розуміння виклику, який перед нами стоїть, і є посвята, то ми зможемо досягти цього покоління, бо вони насправді потребують цього.

Довершеність

Курт Мензел закликав бути досконалими у всьому на славу Божу в будь-якій нашій праці: зйомці відео, написанні чи редагуванні текстів тощо. Адже Господь пожертвував Собою заради нас – і ми, віддаючи подяку, прагнемо для Нього робити все довершено. Все найдосконаліше – Богові.

Робота будь-якого технічного персоналу – це акт поклоніння, каже Рональд Харіс. Але робота не повинна заважати поклонінню і спілкуванню з Богом. В інакшому випадку потрібно віддати її волонтерам і присвятити час Богові.

Ключами довершеності є постійність, покращення і креативність. Також важливо визначити, де знаходиться зона нашої довершеності, реальної чи потенційної.

Якщо застосувати бізнес-підхід, то є чотири ступені досконалості:

  1. Зміцнювати лідерство (з уявленням місії компанії і відповідальними за виконання стратегічного плану).
  2. Створення фокусу (на співробітниках, споживачах, процесах в організації).
  3. Керувати продукційністю (чітке визначення вимірників успіху і баланс в усьому).
  4. Постійне удосконалювання.

Рон Харіс зауважив, що нелегко дати визначення досконалості, проте ми всі знаємо, що це, коли бачимо її. Також ми можемо досягнути невіруючих людей за допомогою досконалості в тому числі. Потрібно бути готовими пройти над міру – багато людей зупиняються у кроці від дошершеності. Будьте готові йти довше, працювати важче!

В своїй роботі ми маємо прибирати якнайбільше барʼєрів між аудиторією і Євангелієм (шум на записі, неправильний баланс білого тощо). Якісна робота не приведе до Христа, але приверне на себе увагу.

«Важливо продовжувати виконувати свою роботу, не дивлячись ні на що, – сказав кінематографіст Марк Хентджерс. – У мене три “Гремі”, але за ті проекти, які я навіть не думав, що виграють призи. Так що просто продовжуйте діяти, щось спрацює».

Досконалість в усьому і все на славу Божу! – своєрідний дивіз для християнських медіапрацівників.

Текст: Ольга Рибачук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.